7 Temmuz 2015 Salı

SÜT REÇELİ

İlk kez duyan çoğu kişi sütün reçeli mi olurmuş diyor, fakat bir kez tadına bakan bu hem çok kolay hemde çok lezzetli reçeli hemen yapıyor. Ben ilk kez tadını bilmeden sadece meraktan yapmıştım sonrada sürekli buzdolabımda bulundurur oldum. Aslında tadı karamele benziyor ve bu reçeli en çok "dulce de leche"ismiyle  arapların yaptığı söylense de  asıl kökeninin Arjantin olduğu biliniyor.
Süt reçeli daha çok tatlı ve pastalarda, kurabiye arası ve üzeri süslemelerinde  kullanılan bir malzemedir. Muffin' lerin üzerine sos yapabilir, cheesecake 'lerin üstüne dökelebilir, kreplere sürebilir,  kurabiye katları arasına yada üzerine  sıkabilirsiniz.  Ben sabah kahvaltısı için nutella veya benzeri ürünleri yedirmediğimiz minik şirinime ekmek veya kreplerin üzerine sürmek için yaptım. İşte tarif geliyor.
Malzemeler:
1 su bardağı toz şeker
5 su bardağı süt
1 çay kaşığı silme karbonat
Yapılışı:
Sütü şekerlerle birlikte oldukça derin bir tencereye koyarak ocak üzerinde orta ısıda (çünkü kabartma tozu ilave edilince kabarıyor taşabilir) kaynamasını bekleyin. Kaynadıktan sonra altını kısıp karbonatı ekleyin. Tel el çırpıcısıyla çırparak sürekli karıştırın. 
Karbonat sütü oldukça kabartacak ve süt karıştırdığınız sürece taşmayacak. Ardından çırpmayı bıraktığınızda yavaş yavaş sönecektir.
Orta ısıda 10 dakikada bir ya da aklınıza geldikçe arada bir karıştırarak yaklaşık 1 saat kaynamaya bırakın bu süre ocak ısısının yükseklik ve azlık derecesine göre değişebilir .  Sütün kıvamı puding gibi olmaya başlayınca reçelimiz hazırdır. Soğuyunca kıvamı sertleşiyor bu nedenle gereğinden uzun kaynatmak reçelinizin renginin fazla kararmasına neden olabilir.
Bu reçeli buzdolabında 2 ay saklayabilirsiniz...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder